Investavimas

Periodinis investavimas – viskas ką turėtum žinoti

dollar cost average strategy

Dažnas pradedančiajam investuotojui iškylantis klausimas – ar investuoti periodiškai ar laukti tinkamiausio laiko investicijoms? Bandymas numatyti rinkos pokyčius yra vienas iš pagrindinių iššūkių, su kuriais susiduria investuotojai, ir net profesionalai dažnai nenuspėja rinkos veiksmų. Daugelis priima neteisingus sprendimus ir praranda pinigus arba bijo rizikos ir tiesiog vengia investuoti. Periodinis investavimas (angliškai Dollar Cost Averaging) yra strategija, kuri gali padėti sumažinti stresą priimant sprendimus ir paskatinti reguliarų investavimą. Žemiau aptarsime, kaip veikia periodinis investavimas, kodėl verta pasinaudoti šia strategija ir kokiam investuotojui ji tinkamiausia

Kaip veikia periodinio investavimo strategija?

Periodinis investavimas yra metodas, kai pinigai į rinką investuojami reguliariai, tam tikrais laiko intervalais (pvz., kas mėnesį). Tokiu būdu, paskirstant pirkimo kainą, galutinė išleista suma yra mažiau priklausoma nuo rinkos svyravimų.

🔎 Periodinį investavimą lengviausia suprasti per praktinį pavyzdį. Įsivaizduokime, kad Tomas, gavęs premiją darbe, nusprendžia ją investuoti į biržoje prekiaujamą fondą, kuris seka S&P 500 indeksą. Jis pasirenka investuoti periodiškai ir kas savaitę perka po vieną akciją. Po 10 savaičių jis turi 10 akcijų, kurių bendra vertė yra 950 EUR. Perkant akcijas kas savaitę, jų kaina svyravo nuo 93,00 EUR iki 97,00 EUR už akciją. Kadangi jis investavo periodiškai, vidutinė vienos jo pirktos akcijos kaina buvo 950 EUR / 10 = 95,00 EUR.

Jeigu Tomas iš karto nusipirktų 10 akcijų už 95,00 EUR, jo bendros išlaidos taip pat būtų 950 EUR. Tačiau, jei jis būtų pirkęs akcijas jų kainai kylant, jos galėtų kainuoti daugiau, pvz., 970 EUR ir pan. Todėl, pasirinkdamas periodinį investavimą, Tomas išvengia rizikos nusipirkti akcijų aukščiausia kaina ir paskirsto investavimo išlaidas laikui bėgant.

💡 Periodinis investavimas gali būti taikomas investuojant kas dieną, savaitę,mėnesį ar ketvirtį – tai priklauso nuo turimų laisvų lėšų kiekio ir komisinio mokesčio už investavimo operacijas jūsų pasirinktame brokeryje. Mūsų komandos pasirinkimas – Freedom24.

Kodėl neverta bandyti atspėti rinkos svyravimų?

„Pirkti pigiai, parduoti brangiai“ – tai dažnai girdimas investavimo moto. Nors teoriškai tai skamba paprastai, praktiškai labai mažai tikėtina, kad pavyks sėkmingai numatyti rinkos pokyčius.

Pagrindinis periodiniio investavimo privalumas yra tas, jog taip investuojant nereikia bandyti atspėti rinkos veiksmų, nes perkame reguliariai, per pakilimus ir per kritimus, tęsdami ilgą laiką. Tai ypač aktualu, kai ekonominė aplinka ir jos perspektyvos ateityje nėra iki galo aiškios. Bandymai numatyti, kada rinka kris ar augs, dažniausiai neatsiperka net geriausiems investuotojams.

Periodinio investavimo privalumą galime pamatyti žvelgdami į S&P 500 indeksą, kuris periodiškai investuojant gali grąžinti apie 10%. Žiūrėdami į šio indekso istorinę grąžą, matome, jog prastesnių, krizinių periodų (angliškai Bears) yra mažiau nei augimo periodų (angliškai Bulls).

Grafikas parodo istorinę S&P500 indekso grąžą investavus 10,000$

Taigi, bandydami atspėti, kada akcijų kainos pereis į prastesnį periodą, rizikuojame prarasti daug potencialių pajamų, netyčia praleisdami geriausias dienas, kai akcijų kainos augo! Neįtikinome? Pažvelkime į praktinį pavyzdį.

Praktinis pavyzdys

🔎 Investavę 10,000 dolerių 30-čiai metų tarp 1994-2023 ir juos palikę ilgam laikotarpiui, uždirbtume 181,763 USD. Tačiau praleidę 10 geriausių dienų, uždirbtume tik 83,272 USD, o praleidę 30 dienų – tik 30,889 USD, tikėtina, jau nepadengdami infliacijos.

$10.000 augimas investavus į S&P 500 indeksą. Rezultatai investavus visomis dienomis, praleidus 10 geriausių dienų, praleidus 20 geriausių dienų ir praleidus 30 geriausių dienų

🤔 Aukščiau aptartas pavyzdys rėmėsi vienkartine įnešta suma labai ilgam laikotarpiui. Taigi, gali kilti klausimas, galbūt verta investuoti visą sumą iš karto nebandant nuspėti rinkos? Nors teoriškai investavus visą sumą iš karto ir palikus ją augti galima tikėtis didesnio pelno, tai pareikalautų ilgo laikotarpio ir pradinio įnašo bei dažnai tik šiek tiek pranoktų reguliarias investicijas.

🔎 Šį argumentą gerai iliustruoja finansų bendrovės Charles Schwab [šaltinis] atliktas hipotetinis tyrimas. Tyrimo metu buvo siekta palyginti penkis skirtingus investuotojus, kiekvienam suteikiant po 2,000 USD kasmet 20 metų laikotarpiu. Tyrimas parodė, kiek pinigų kiekvienas jų turėtų laikotarpio pabaigoje:

  1. Investuotojas, kuris tobulai pasirinko rinkos laiką: $138,044
  2. Investuotojas, kuris nedelsdamas investavo savo pinigus: $127,506
  3. Investuotojas, kuris taikė periodiško investavimo metodą: $124,248
  4. Investuotojas, kuris pasirinko netinkamą rinkos laiką: $112,292
  5. Investuotojas, kuris laikė pinigus grynaisiais: $43,948

Eksperimente geriausią rezultatą pasiekė investuotojas, kuris tobulai pasirinko rinkos laiką. Tačiau realiame gyvenime toks tikslumas yra beveik neįmanomas. Periodiškas investavimas leidžia pasiekti labai panašius rezultatus nebandant atspėti rinkos svyravimų. Pavyzdyje matome, kad investuotojas, kuris investavo reguliariai, pasiekė labai artimą rezultatą antrajam geriausiam investuotojui be didelio pradinio kapitalo. Tai rodo, kad periodinio investavimo strategija yra efektyvi, kuri sumažina riziką ir stresą bei yra prieinama ir tiems investuotojams, kurie neturi didelių sumų investicijoms.

Taigi, ar ši investavimo strategija tinka jums? Žemiau apibendrinsime, kokiam investuotojui galėtų tikti periodinio investavimo metodas.

Kam tinkamas periodinis investavimo strategija?

⭐ Ilgalaikiai investuotojai: Periodinis investavimas ypač tinka žmonėms, kurie siekia ilgalaikės finansinės grąžos. Periodinis investavimas leidžia palaipsniui kaupti turtą per ilgą laikotarpį.

⭐ Investuotojai, kurie neturi didelės sumos investuoti iškart: Jei neturite didelės sumos, kurią galėtumėte investuoti iš karto, periodinis investavimas suteikia galimybę reguliariai investuoti mažesnes sumas.

⭐ Investuotojai su mažesne rizikos tolerancija: Reguliariai investuojant, sumažinama rizika dėl rinkos svyravimų ir emocinio sprendimų priėmimo. Tai padeda išvengti didelių nuostolių ir užtikrina stabilų ilgalaikį augimą.

⭐ Pradedantieji investuotojai: Periodinis investavimas yra naudingas pradedantiesiems, kurie dar neturi daug patirties sprendžiant, kada ir kiek akcijų pirkti. Reguliariai pirkdami akcijas, investuotojai perka tiek kainai sumažėjus, tiek padidėjus, taip sumažindami vidutinę išlaidų sumą investicijoms.

⭐ Investuotojai, siekiantys pasyvesnio investavimo: Periodinio investavimo metodas leidžia investuoti mažiau aktyviai, nereikalaujant nuolatinio dėmesio akcijų rinkos tendencijoms.

⭐ Investuotojai, norintys ugdyti investavimo discipliną: Reguliarus investavimas padeda suformuoti finansinį įprotį ir integruoti investavimą į savo biudžetą bei ilgalaikius finansinius planus.

Išvados

Periodinis investavimas (DCA) yra patikima ir veiksminga strategija tiems, kurie nenori rūpintis dėl rinkos svyravimų ir tinkamiausio laiko investuoti. Šis metodas leidžia reguliariai investuoti be didelės pradinės sumos, užtikrinant ilgalaikį finansinį augimą, nepriklausomai nuo rinkos sąlygų. Nors periodinis investavimas gali neatnešti tokio didelio pelno kaip vienkartinis investavimas idealiomis sąlygomis, jis suteikia stabilumą, todėl mūsų nuomone, yra tinkamas daugeliui investuotojų.