Asmeniniai Finansai

3 efektyviausi būdai valdyti savo biudžetą

Pasirinkus tinkamą biudžeto valdymo metodą, galima pasiekti finansinius tikslus ir sumažinti finansinį stresą. Šiame straipsnyje aptarsime tris efektyviausius biudžeto valdymo metodus.

Valdant asmeninį biudžetą, svarbu rasti tinkamą metodą, kuris atitiktų jūsų finansinius tikslus ir gyvenimo būdą. Svarbu suprasti, jog asmeninis biudžetas ir jo valdymas turi būti pritaikytas pagal jūsų gyvenimo situaciją, įpročius ir poreikius, nes nėra vieno idealaus metodo, kuris būtų tinkamas visiems ir kiekvienam.

Biudžeto valdymo būdu yra begalės, tačiau mes atrinkome 3 populiariausius:

  1. 50/30/20 metodas

Šis metodas, yra pagrįstas idėja, kad pajamos turėtų būti paskirstytos į tris pagrindines kategorijas:

✅ Būtinieji poreikiai
✅ Norai
✅ Santaupos/ Investicijos

Pagal šį metodą 50% jūsų pajamų turėtų būti skirti būtiniems poreikiams, tokiems kaip maistas, nuoma ir komunaliniai. Kitaip tariant, jūsų išlaidos šioje srityje neturėtų viršyti 50% visų pajamų. Tada 30% turėtų būti skirta norams, pavyzdžiui, pramogoms, kelionėms ar papildomiems malonumams. Likę 20% pajamų geriausia skirti santaupoms ar ilgalaikiams finansiniams tikslams, tokiems kaip būsto įsigijimas, pensija arba investicijos.

  1. “I will teach you to be rich” metodas

Šis metodas, sukurtas Ramit Sethi, skatina proaktyvų požiūrį į finansus. Pagrindinis šio metodo principas – automatizuoti finansus, t.y. automatiškai pervedant pinigus į skirtingos paskirties sąskaitas. Automatizuojame ir nebereikia sukti galvos, ar tikrai šį mėnesį atsidėjau pinigų į savo atostogų biudžetą?

🔎 Jei naudojatės Netflix, daugiau apie Ramit Sethi ir jo siūlomus sprendimus galit pamatyti Netflix serijose.

Jo rekomenduojamas paskirstymas atrodo taip :

✅ 50 % Pagrindinės išlaidos
 20 % Norams (mūsų turtingam gyvenimui)
✅ 20 % Taupymas/ilgalaikiai tikslai
✅ 10 % Investavimas

  1. “6 stiklainių” metodas

T. Harv Eker sukūrė šį metodą, kuris yra pagrįstas taip pat pinigų skirstymu per atskiras sąskaitas.

Pagal šį metodą, žmonės skirsto savo pajamas į šešis “stiklainius” ar kategorijas:

✅ būtinieji poreikiai 55%
✅ pramogos 10 %
✅ ilgalaikis taupymas 10%
✅ investicijos 10%
✅ edukacija 10 %
✅ geri darbai 5%

🔎Kiekvieno mėnesio pajamas skirstome pagal šiuos procentus ir aiškiai žinome, kiek šį mėnesį galime išleisti pavyzdžiui pramogoms, kad nenukėntėtų būtinosios išlaidos ar kitos kategorijos.

Išvada

Biudžeto valdymas yra raktas į finansinį stabilumą ir ilgalaikę gerovę. Šie trys efektyviausi biudžeto valdymo metodai – 50/30/20, “I will teach you to be rich” ir “6 stiklainių” – yra puikūs įrankiai, padedantys organizuoti ir valdyti savo finansus. Svarbiausia rasti metodą, kuris atitiktų jūsių poreikius ir galimybes, na ir būtų toks patogus, jog galėtumėte išlaikyti skirstymo discipliną.