Investavimas

Taupymas vs investavimas: kuris kelias efektyvesnis?

Įžanga

Lietuvoje finansinis raštingumas vis dar yra iššūkis, dėl kurio daugelis žmonių labiau linkę taupyti arba išleisti visas savo pajamas. Nors taupymas yra svarbus finansinio saugumo pagrindas, norint pasiekti geresnį gyvenimą ateityje, būtina suprasti ir išmokti investuoti. Investavimas gali suteikti galimybę pasiekti finansinę nepriklausomybę, užtikrinti turtą senatvei ar net įgyvendinti svajones, kurių tik taupant būtų sunku pasiekti.

Mokėjimas valdyti savo finansus yra įgūdis, kurį gali išsiugdyti kiekvienas. Svarbiausia – pradėti nuo mažų žingsnių ir ugdyti įpročius, kurie padės susikurti tvirtą finansinį pagrindą. Finansinis raštingumas leidžia ne tik valdyti kasdienes išlaidas, bet ir planuoti savo ateitį, pasinaudoti įvairiomis finansinėmis galimybėmis ir išvengti skolų bei kitų finansinių problemų. Tinkamas finansų valdymas yra kelias į stabilų ir saugų gyvenimą. Disciplinos ir įgūdžio formavimas kalbant apie asmeninių finansų valydmą yra investicija į save, kuri atsiperka daugybę kartų.

Šiame straipsnyje palyginsime taupymą ir investavimą, aptarsime sudėtines palūkanas, taupymo saugumą ir efektyvius taupymo būdus. Be to, situaciją bus lengviau įsivaizduoti per du mūsų personažus – Joną, kuris pasirinko taupyti, ir Viktoriją, kuri pasirinko investuoti – tai padės geriau suprasti ilgalaikius jų sprendimų rezultatus.

Susipažinkime su Jonu ir Viktorija

Jonas ir Viktorija yra du draugai, kurie nusprendė pasirūpinti savo finansine ateitimi. Jonas pasirinko taupyti, o Viktorija – investuoti. Jie abu uždirba panašų atlyginimą ir siekia užsitikrinti finansinę nepriklausomybę ateityje, po 30 metų.

Taupymas: Jono pasirinkimas

Jonas nusprendė, kad saugiausias būdas užtikrinti savo finansinę ateitį yra taupyti. Jis atidarė taupomąją sąskaitą banke ir kiekvieną mėnesį deda į ją 200 eurų. Jonas mano, kad šis metodas yra saugiausias, nes jo pinigai yra apsaugoti nuo rinkos svyravimų ir bankų indėlių draudimas garantuoja jo santaupų saugumą.

Taupymo saugumas

Vienas iš didžiausių taupymo privalumų yra saugumas. Pinigai, laikomi taupomojoje sąskaitoje, yra apsaugoti nuo rinkos svyravimų ir dažnai yra apdrausti. Lietuvoje bankų indėliai yra draudžiami iki 100 000 eurų, tai reiškia, kad net jei bankas bankrutuotų, Jonas neprarastų savo pinigų.

Efektyvūs taupymo būdai

Jonas taip pat naudojasi įvairiomis taupymo strategijomis, kad padidintų savo santaupas:

Automatiniai pervedimai: Jonas nustatė automatinį pervedimą iš savo atlyginimo sąskaitos į taupomąją sąskaitą kiekvieną mėnesį. (Tai galime padaryti prisijungus prie savo banko (SEB, SWED ar kt. bei nusistatyti periodinius pervedimus, taip pat reikėtų jau būti atsidarius papildomas sąskaitas skirtingiems poreikiams)

Biudžeto sudarymas: Jonas atidžiai seka savo išlaidas ir stengiasi taupyti kiekvieną papildomą eurą.

Nuolaidos ir akcijos: Jonas ieško nuolaidų ir akcijų, kad sutaupytų pinigų kasdienėms išlaidoms. Bei planuojasi savo didesnius pirkinius ar išlaidas į priekį.

Investavimas: Viktorijos pasirinkimas

Viktorija nusprendė, kad investavimas yra efektyvesnis būdas auginti savo turtą. Ji kas mėnesį investuoja 200 eurų į diversifikuotą akcijų portfelį per savo vertybinių popierių sąskaitą. Viktorija žino, kad investavimas yra rizikingesnis pasirinkimas, nei taupymas, tačiau investuodama ji turi didesnį potencialą uždirbti didesnę grąžą ir susifokusuodama į ilgalaikę perspektyvą Viktorija žino, jog gali riziką iš dalies valdyti.

Sudėtinės palūkanos

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Viktorija pasirinko investuoti, yra sudėtinės palūkanos. Sudėtinės palūkanos leidžia uždirbti palūkanas ne tik nuo pradinės investicijos, bet ir nuo anksčiau uždirbtų palūkanų. Tai reiškia, kad laikui bėgant investicijų vertė gali augti eksponentiškai.

Pavyzdžiui, jei Viktorija investuotų 200 eurų kas mėnesį su 8% metine grąža, po 30 metų ji turėtų apie 298 000 eurų. Tuo tarpu Jonas, kuris taupė 200 eurų kas mėnesį su 1% metinėmis palūkanomis, po 30 metų turėtų tik apie 84 000 eurų.

Investavimo rizikos

💡 Investavimas taip pat turi savo rizikų. Rinkos svyravimai gali turėti didelį poveikį investicijų vertei, ypač trumpuoju laikotarpiu. Viktorija žino, kad investavimas yra ilgalaikė strategija ir kad ji turi būti pasiruošusi svyravimams.

Investavimas, nors ir gali atnešti didelę grąžą, visada yra susijęs su rizika. Ilgalaikis ir trumpalaikis investavimas turi skirtingus rizikos profilius. Pavyzdžiui, ilgalaikis investavimas fondus, sekančius TOP 500 Amerikos kompanijų (S&P 500) indeksą istoriškai davė vidutinę 10% metinę grąžą. Nors per trumpą laikotarpį rinka gali patirti didelius svyravimus, ilgalaikėje perspektyvoje ji vis dėl to atsigauna ir auga.

1990-2020 metais S&P 500 indeksas patyrė keletą reikšmingų nuosmukių, tačiau bendra ilgalaikė grąža išliko teigiama. Tuo tarpu trumpalaikiai investuotojai, siekiantys greitų pelnų, susiduria su didesne rizika prarasti pinigus dėl trumpalaikių rinkos svyravimų. Pavyzdžiui, per 2008 metų finansų krizę S&P 500 per metus nukrito apie 38%, tačiau tie, kurie liko rinkoje, toliau investavimo ir laikėsi svao ilgalaikių tikslų siekimo, jau po kelių metų matė reikšmingą savo investicijų atsigavimą. Taigi, ilgalaikiai investuotojai dažnai yra geriau apsaugoti nuo rinkos svyravimų, lyginant su greito pelno siekiančiais “rinkos turistais”.

Taupymo ir investavimo palyginimas

Jonas ir Viktorija abu laikosi savo strategijų ir stebi savo finansinių tikslų progresą. Po 30 metų jų finansinė padėtis atrodo taip:

👍🏻 Jonas: Taupydamas 200 eurų kas mėnesį su 1% metinėmis palūkanomis, Jonas sukaupė apie 84 000 eurų.

😎 Viktorija: Investuodama 200 eurų kas mėnesį su 8% metine grąža, Viktorija sukaupė apie 298 000 eurų.

Akivaizdu, kad Viktorija, pasirinkusi investuoti, pasiekė gerokai didesnę grąžą nei Jonas, kuris pasirinko taupyti. Tai rodo, kaip svarbu yra sudėtinės palūkanos ir didesnė investicijų grąža ilgalaikėje perspektyvoje.

Pradiniai žingsniai: taupymas kaip investavimo pagrindas

Svarbu paminėti, kad investavimas dažnai prasideda nuo taupymo. Prieš pradėdama investuoti, Viktorija sukaupė asmeninį saugumo fondą (rezervą arba finansinę pagalvę), kuris padengs bent 3-6 mėnesių išlaidas. Tai suteikia jai finansinį saugumą ir ramybę, žinant, kad netikėtai praradus pajamas, ji turės pakankamai lėšų išgyventi. Jonas taip pat turėjo savo rezervą, tačiau nusprendė ir toliau ten pat taupyti dėl mažesnės savo rizikos tolerancijos.

Pirmieji žingsniai baiminantis investavimo: sprendimai ir strategijos

Investavimas gali atrodyti bauginantis, ypač tiems, kurie nėra susipažinę su finansų rinkomis. Tačiau yra keletas žingsnių ir strategijų, kurios gali padėti pradedantiesiems investuotojams jaustis saugiau ir pasitikėti savo finansiniais sprendimais.

1. Valdykite savo biudžetą ir išmokite taupyti

Prieš pradedant investuoti, svarbu sukurti stiprų finansinį pagrindą. Valdyti savo biudžetą ir išmokti taupyti yra pirmieji žingsniai šioje kelionėje.

👉🏻 Sekite pajamas ir išlaidas: Pirmiausia, stebėkite savo mėnesines pajamas ir išlaidas. Naudokite biudžeto planavimo programėles ar paprastą skaičiuoklę, kad aiškiai matytumėte, kur eina jūsų pinigai.

👉🏻 Sumažinkite nereikalingas išlaidas: Ieškokite būdų, kaip sumažinti nereikalingas išlaidas. Pavyzdžiui, atsisakykite brangių prenumeratų, valgymo restoranuose ar kitų neesminių pirkinių.

👉🏻 Automatiniai pervedimai: Nustatykite automatinį pervedimą iš savo pagrindinės sąskaitos į taupomąją sąskaitą kiekvieną mėnesį. Tai padės užtikrinti, kad visada turėsite atidėtą reikiamą pinigų sumą.

2. Sukaupkite savo asmeninį rezervą

Prieš pradedant investuoti, būtina turėti finansinę pagalvę, kuri padengtų bent 3-6 mėnesių būtiniausias išlaidas. Tai suteiks jums finansinį saugumą ir ramybę, žinant, kad netikėtai praradus pajamas, turėsite pakankamai lėšų pragyventi. Efektyvus taupymas yra puikus startas stebėti, kaip pinigai dirba net ir miegant. Savo santaupas saugiai ir be rizikos galime įdarbinti indėliuose arba depozitinėse sąskaitos, kaip pvz mūsų pasirinkta D-sąskaita per VP brokerio platfomą Freedom24. Kur santaupos be svyravimo rizikos, priklausomai nuo EURIBOR palūkanų normos uždirba mums daugiau nei 3% per metus.

3. Pradėkite nuo mažų investicijų

Kai jau turite stabilų biudžetą ir asmeninį rezervą, galite pradėti nuo mažų investicijų. Tai padės jums priprasti prie investavimo proceso ir išmokti valdyti riziką. Vienas iš populiariausių būdų pradėti investuoti yra biržoje kotiruojami fondai – ETF. Pradėkite nuo mažų sumų investavimo į biržoje prekiaujamus fondus (ETF). Tai suteiks jums prieigą prie diversifikuoto, jau išskaidyto portfelio su mažesne rizika.

4. Mokykitės apie investavimą

Norint jaustis užtikrintai investuojant, svarbu nuolat mokytis apie finansų rinkas ir investavimo strategijas.

📚 Knygos ir kursai: Skaitykite knygas apie investavimą bei gilinkite žinias.

💸 Stebėkite rinką: Sekite naujienas apie finansų rinkas ir ekonomiką. Tai padės jums geriau suprasti rinkos tendencijas ir priimti informuotus sprendimus.

5. Naudokite saugias investavimo strategijas

Kai pradėsite investuoti, svarbu laikytis saugių strategijų, kurios padės jums valdyti riziką ir užtikrinti ilgalaikę grąžą.

Diversifikacija: Skirstykite savo investicijas į įvairias turto klases (pvz., akcijas, obligacijas, nekilnojamąjį turtą) ir įvairius sektorius. Tai padės sumažinti riziką, jei viena investicija nepavyks.

Ilgalaikis požiūris: Laikykitės ilgalaikio investavimo požiūrio. Nors trumpalaikiai rinkos svyravimai gali būti bauginantys, ilgalaikėje perspektyvoje rinkos paprastai auga.

Periodinis nvestavimas: Naudokite periodinio investavimo strategiją (angl. Dollar-Cost Averaging), kad reguliariai investuotumėte fiksuotą pinigų sumą. Tai padės sumažinti rinkos svyravimų įtaką jūsų investicijoms.

Išvada

Taupymas ir investavimas yra du svarbūs finansiniai įrankiai, kurie gali padėti pasiekti finansinę nepriklausomybę. Nors taupymas suteikia saugumą ir stabilumą, investavimas gali užtikrinti didesnę grąžą ir turto augimą ilgalaikėje perspektyvoje. Jonas ir Viktorija abu suprato, kad svarbu pradėti nuo taupymo, tačiau ilgalaikė finansinė sėkmė priklauso nuo gebėjimo išmintingai investuoti. Jei siekiate finansinės nepriklausomybės, svarbu suprasti savo rizikos toleranciją, sudaryti aiškų biudžetą ir pasirinkti tinkamą strategiją, kuri atitiks jūsų tikslus ir aplinkybes.

Nepamirškite, kad finansinis išsilavinimas ir atsakingas požiūris yra raktas į sėkmę tiek taupymo, tiek investavimo kelyje. Investuokite laiko ir pastangų, kad suprastumėte, kaip veikia finansų pasaulis, ir drąsiai siekite savo finansinių tikslų.