Taupymas

Automatizuotas taupymas: efektyvus kelias į finansinį stabilumą

Ar kada nors susimąstėte, kodėl kai kurie žmonės, atrodo, visada turi pinigų nenumatytoms išlaidoms, o kiti – ne? Paslaptis slypi automatizuotame taupyme. Šiame straipsnyje pasidalinsime istorija apie automatizuoto taupymo svarbą ir parodysime, kaip šis įprotis gali padėti sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko bei energijos. Įsigilinę į šią temą, pamatysite, kaip lengva pradėti ir kodėl verta išsiugdyti šį įprotį.

👧👦Susipažinkime su Lina ir Jonu

Lina ir Jonas buvo draugai nuo mokyklos laikų. Jie abu uždirbo panašias pajamas ir turėjo panašius finansinius tikslus, tačiau jų požiūris į taupymą buvo labai skirtingas. Lina nusprendė, kad automatizuotas taupymas yra geriausias būdas sutaupyti, nes ji nuolat pamiršdavo atsidėti norimą sumą pinigų ir nusprendė išmėginti ar automatizavimas šią problemą išspręstų, o Jonas – manė, kad jis pats galės tai daryti rankiniu būdu.

👧 Lina – automatizuoto taupymo čempionė

Lina nusprendė automatizuoti savo taupymo procesą. Kiekvieną mėnesį ji nustatė automatinį pervedimą iš savo atlyginimo sąskaitos į taupomąją sąskaitą. Kiekvieno mėnesio 15 dieną Lina gaudavo atlyginimą iš darbdavio, tad automatinius mokėjimus užsistatė 16 dieną. Be to, ji pradėjo papildomai naudoti ir skaitmeninę taupyklę, kuri kiekvieną kartą, kai ji atlikdavo pirkimą kortele ar internetu, apvalindavo sumą ir pervesdavo skirtumą automatiškai į tą pačią taupomąją sąskaitą. Pavyzdžiui, jei Lina pirko kavą už 2,50 €, programėlė apvalindavo sumą iki 3 € ir pervestų 0,50 € į jos taupomąją sąskaitą.

Taip kas mėnesį Lina nesukdama galvos sutaupydavo standartiškai 120 €, bei po 50-60 € nuo skaitmeninės taupyklės, priklausomai nuo per mėnesį atliktų pirkimų kortele.

Skaitmeninės taupyklės ir periodiniai pervedimai tikrai galimi didžiuosiuose, komerciniuose Lietuvos bankuose.

👦Jonas – rankinio taupymo entuziastas

Jonas, kita vertus, nusprendė taupyti rankiniu būdu. Jis manė, kad galės pats geriau valdyti savo pinigus ir taupyti kiekvieną mėnesį, kai tik turės papildomų lėšų. Tačiau dažnai jis pamiršdavo pervesti pinigus į savo taupomąją sąskaitą arba nuspręsdavo juos išleisti kokiai nors staigiai atsiradusiai pramogai. O taip nuolat kartodavosi scenarijus, jog vis dėl to mėnesio gale nebelieka pinigų, kuriuos būtų galima atsidėti taupymui. Tad būdavo, jog Jonas praleidžia kelis mėnesius per metus nesusitaupant nei kiek pinigų.

Rezultatai po 2 metų

Praėjus dviems metams, Lina ir Jonas nusprendė palyginti savo santaupas. Lina nustebo pamačiusi, kad jos taupomojoje sąskaitoje buvo sukaupta daugiau nei 4300 €, o Jonas turėjo vos 1000 €. Lina galėjo pasidžiaugti, kad jos automatizuotas taupymo metodas veikė puikiai, ir ji neturėjo jaudintis dėl taupymo proceso – viskas vyko automatiškai ir efektyviai. Jonas pripažino, kad rankiniu būdu taupyti buvo sunku ir jis dažnai pamiršdavo arba neturėdavo disciplinos pervesti pinigus į savo santaupas.

Kodėl automatizuotas taupymas svarbus?

✅ Taupote laiką ir energiją

Vienas iš didžiausių automatizuoto taupymo privalumų yra tai, kad jis taupo laiką ir energiją. Jums nereikia kiekvieną mėnesį prisiminti pervesti pinigus į savo taupomąją sąskaitą – viskas vyksta automatiškai. Tai ypač naudinga tiems, kurie yra užsiėmę ir turi daug kitų rūpesčių.

Mažiau streso ir daugiau ramybės

Automatizuotas taupymas suteikia ramybės jausmą. Jūs žinote, kad kiekvieną mėnesį jūsų santaupos auga, nes paskyrus 10-15 minučių automatizavimo susidėliojimui – nebesukate galvos ateityje ir ramiai laukiate kol santaupos kapsi. Tai sumažina finansinį stresą ir leidžia jaustis saugiau, ypač netikėtų išlaidų atveju.

Pastovus progresas link tikslų

Kai taupymas yra automatizuotas, jūs nuolat judate link savo finansinių tikslų. Nėra jokių atidėliojimų ar pasiteisinimų – kiekvieną mėnesį jūsų sąskaita didėja. Kodėl vienas efektyviausių būdų biudžetuoti yra metodas “pirmiausia susimokėk sau” ? Nes tai padeda išmokti gyventi iš to, kas lieka, jau po to kai pirmiausia susimokėjome ir ateičiai atsidėjome savo poreikiams. Kitu atveju, mėnesio gale jau nebelieka ir iš ko susitaupyti. Pastovus taupymas padeda pasiekti ilgalaikius tikslus, tokius kaip atostogų fondas, avarinis fondas ar net didesni pirkiniai.

Kaip pradėti automatizuotą taupymą?

1. Sukurkite biudžetą

Pirmasis žingsnis automatizuotame taupyme yra susikurti savo biudžetą. Išsiaiškinkite, kiek pinigų galite skirti taupymui kiekvieną mėnesį, atsižvelgdami į savo pajamas ir išlaidas. Tai padės jums nustatyti, kokią sumą galite pervesti į savo taupomąją sąskaitą automatiškai.

2. Pasirinkite taupymo sąskaitą

Pasirinkite taupomąją sąskaitą, kurioje laikysite savo santaupas. Tai gali būti tradicinė banko taupomoji sąskaita arba aukštos palūkanų taupymo sąskaita. Svarbu, kad ši sąskaita būtų atskirta nuo jūsų pagrindinės sąskaitos, kad nebūtų pagundos išleisti pinigus. Tad atskiriant taupomus pinigus nuo bendros sumos, tarsi apribojate save nuo nuolatinio tikrinimo – kiek sutaupiau ir kiek dabar galiu išleisti?

3. Nustatykite automatinius pervedimus

Nustatykite automatinius pervedimus iš savo pagrindinės sąskaitos į taupomąją sąskaitą. Tai galite padaryti per savo banką arba naudodamiesi taupymo programėlėmis. Pavyzdžiui, galite nustatyti, kad kiekvieną mėnesį, kai gaunate atlyginimą, tam tikra suma būtų automatiškai pervesta į jūsų taupomąją sąskaitą.

4. Naudokite skaitmenines taupykles

Naudokite skaitmeninių taupyklių privalumus. Tai padės jums sutaupyti mažomis sumomis kiekvieną kartą, kai atliekate pirkimą ir visiškai nepastebimai. Pavyzdžiui, jei perkate kavą už 2,50 €, programėlė apvalins sumą iki 3 € ir perves skirtumą į jūsų taupomąją sąskaitą. Tai puikus būdas sutaupyti, net jei to nepastebite, o jeigu dar tie pinigai dirba su palūkanomis turite win-win situaciją.

Įpročio ir įgūdžio svarba

Sukurkite naują įprotį

Automatizuotas taupymas padeda sukurti naują įprotį – taupyti pinigus be nuolatinio mąstymo apie tai. Kai taupymas tampa automatizuotas procesas, jis tampa natūralia jūsų finansų valdymo dalimi. Tai reiškia, kad taupyti pinigus tampa taip pat lengva, kaip ir atlikti kasdieninius mokėjimus.

Ilgalaikiai privalumai

Automatizuotas taupymas turi ilgalaikių privalumų. Kai taupymo įprotis yra įtvirtintas, jūsų santaupos auga nuolat ir pastoviai. Tai padeda pasiekti finansinius tikslus greičiau ir efektyviau. Be to, ilgainiui jūs pastebėsite, kad turite daugiau lėšų nenumatytiems atvejams ir didesniems pirkiniams.

Motyvacija ir pasitenkinimas

Kai matote, kaip auga jūsų santaupos, tai suteikia motyvacijos ir pasitenkinimo. Jūs galite didžiuotis savo pasirinkimų pasiekimais ir žinoti, kad darote teisingus finansinius sprendimus. Tai taip pat skatina tęsti taupymo įprotį ir siekti dar didesnių tikslų.

Praktiniai patarimai automatizuotam taupymui

1. Pradėkite nuo mažų sumų

Jei nesate tikri, kiek galite skirti taupymui, pradėkite nuo mažų sumų. Pavyzdžiui, galite pradėti nuo 20 € per mėnesį ir palaipsniui didinti šią sumą, kai jausitės patogiau. Svarbiausia yra pradėti ir palaikyti nuolatinį taupymo procesą.

2. Naudokite kelias taupymo sąskaitas

Jei turite kelis finansinius tikslus, apsvarstykite galimybę naudoti kelias taupymo sąskaitas. Pavyzdžiui, galite turėti vieną sąskaitą finansinei pagalvei, kitą – atostogų fondui, o trečią – didesniems pirkiniams. Tai padės jums geriau sekti savo tikslus ir užtikrinti, kad kiekvienas tikslas gauna reikiamą dėmesį.

3. Peržiūrėkite ir koreguokite savo biudžetą

Reguliariai peržiūrėkite ir koreguokite savo biudžetą, atsižvelgdami į savo finansinius tikslus ir aplinkybes. Tai padės jums užtikrinti, kad visada skiriate pakankamai lėšų taupymui ir kad jūsų finansų valdymas yra efektyvus.

 

Automatizuotas taupymas yra efektyvus ir patikimas būdas užtikrinti, kad jūsų finansai nuolat dirba jums. Tai padeda taupyti ne tik pinigus, bet ir laiką bei energiją. Sukūrę šį naudingą įprotį, galite pasiekti savo finansinius tikslus greičiau ir efektyviau, nesijaudindami dėl kasdienių taupymo sprendimų. Pradėkite automatizuotą taupymą šiandien ir pajuskite, kaip tai gali pakeisti jūsų finansinį gyvenimą į gerąją pusę.