Investavimas

Investavimas į akcijas: Kaip pradėti, net jei abejojate?

Investavimas į akcijas: Kaip pradėti, net jei abejojate?

Investavimas į akcijas gali būti vienas iš efektyviausių būdų auginti savo turtą ir gerinti finansus ilgalaikėje perspektyvoje. Nepaisant to, daugelis žmonių jaučiasi neužtikrinti ir bijo pradėti, nes rinkos svyravimai ir sudėtingumas gali atrodyti neįveikiami. Tačiau pradėti investuoti nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Šiame straipsnyje apžvelgsime svarbiausius investavimo į akcijas aspektus ir paaiškinsime, kaip galite pradėti neturėdami didelės patirties.

Kas yra akcijos?

Akcijos – tai vertybiniai popieriai, kurie simbolizuoja dalinę įmonės nuosavybę. Įsigydami akcijų, jūs įgyjate dalį įmonės, o kartu ir teisę į įmonės pelną. Pavyzdžiui, jei įmonė uždirba pelno, dalis šio pelno gali būti išmokama jums per dividendus. Be to, jei įmonė auga ir jos vertė didėja, akcijų kaina taip pat gali kilti, o tai leidžia jums parduoti akcijas brangiau nei jas įsigijote. O jei dar per visą akcijos augimo laiką gavote dividendų – nuostabu, tiesa?

Tačiau, akcijų rinkose dažnai matome ryškius svyravimus ir ne visada mūsų naudai. Pavyzdžiui, per 2008 metų finansų krizę daugelio įmonių akcijų kainos krito daugiau nei 50 %, tačiau po kelerių metų didžioji dauguma jų atsigavo ir net viršijo ankstesnes kainas. Tai rodo, kad nors akcijos gali svyruoti trumpalaikėje perspektyvoje, ilgalaikiai investuotojai dažnai gauna teigiamą grąžą, nes verslai visada siekia pelno, o kuo pelningesnis verslas – tuo turtingesni akcininkai.

Akcijų rūšys

Investuojant į akcijas svarbu žinoti, kokių tipų akcijos egzistuoja, nes skirtingos rūšys suteikia skirtingas teises ir privilegijas.

📌 Paprastosios akcijos

Paprastosios akcijos yra labiausiai paplitusi akcijų rūšis. Jas įsigiję investuotojai turi teisę dalyvauti akcininkų susirinkimuose ir balsuoti dėl įmonės valdymo klausimų, tokių kaip direktorių tarybos narių rinkimas ar svarbūs įmonės politikos pokyčiai. Paprastųjų akcijų turėtojai taip pat gali gauti dividendus, tačiau jie nėra garantuoti ir priklauso nuo įmonės pelno bei valdybos sprendimų. Pavyzdys: Jei turite 100 “Apple” akcijų, jūs esate vienas iš milijonų smulkiųjų “Apple” savininkų. Taip, išgirdote teisingai – savinkų. Nors jūsų dalis įmonėje yra labai maža, jūs vis tiek turite teisę balsuoti dėl svarbių įmonės sprendimų ir gauti dividendus, jei jie mokami. Bet tai nėra privaloma.

📌 Privilegijuotosios akcijos

Privilegijuotosios akcijos suteikia tam tikras papildomas garantijas, palyginti su paprastosiomis akcijomis. Nors privilegijuotųjų akcijų savininkai dažniausiai neturi balsavimo teisių, jie pirmieji gauna dividendus. Šių akcijų dividendai dažnai būna fiksuoti, kas užtikrina stabilesnes pajamas investuotojui, nepriklausomai nuo įmonės pelno svyravimų. Pavyzdys: Privilegijuotosios akcijos gali būti tinkamos tiems, kurie siekia stabilesnių pajamų, nes, pavyzdžiui, “Bank of America” privilegijuotosios akcijos užtikrina fiksuotą 6,25 % dividendų išmoką per metus, nepriklausomai nuo įmonės pelno svyravimų.

Kam reikalingos akcijos?

Įmonės išleidžia akcijas, siekdamos pritraukti kapitalą savo veiklai plėsti, investicijoms į naujus projektus ar padengti skoloms. Tai leidžia įmonėms augti be skolų įsipareigojimų. Pavyzdžiui, kai „Tesla“ išleido papildomą akcijų emisiją 2020 m., jie surinko daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių, kuriuos panaudojo gamyklų plėtrai ir naujų modelių kūrimui. Tuo pačiu metu investuotojai, įsigiję šių akcijų, galėjo tikėtis pelno, jei „Tesla“ vertė kils.

Investuotojams akcijos yra galimybė dalyvauti įmonės pelno dalybose ir pasinaudoti jos augimu. Jei įmonė sėkmingai auga ir plėtojasi, akcijų vertė kyla, suteikdama investuotojams galimybę gauti kapitalo prieaugį.

Akcijų birža

Akcijų birža yra vieta, kur investuotojai gali pirkti ir parduoti akcijas. Tai tarsi prekybos vieta, kurioje nustatomos akcijų kainos pagal pasiūlos ir paklausos principus. Didžiausios pasaulio akcijų biržos yra Niujorko akcijų birža (NYSE) ir NASDAQ, kurios apima tūkstančius įmonių akcijų.

Biržos veikimas yra itin svarbus investuotojams, nes akcijų kaina keičiasi priklausomai nuo daugybės veiksnių: įmonės finansinių rezultatų, ekonominių tendencijų, rinkos nuotaikos ir net geopolitinių įvykių. Pavyzdys: 2020 m. COVID-19 pandemija sukėlė didelius akcijų kainų svyravimus, kai biržoje matėme tiek staigius nuosmukius, tiek atsigavimą.

Kaip pradėti investuoti?

Jei niekada anksčiau neinvestavote, pirmasis žingsnis gali atrodyti sudėtingas. Tačiau dabar tai daug lengviau nei bet kada anksčiau dėl prieinamų investavimo platformų ir daugybės mokomųjų išteklių. Atsidarome investicinę sąskaitą, papildome ją ir galime pirkti akcijas.

Demonstracinės sąskaitos

Vienas iš geriausių būdų pradėti be jokios rizikos yra atidaryti demonstracinę sąskaitą. Demonstracinės sąskaitos leidžia simuliuoti investavimą naudojant virtualius pinigus realiomis rinkos sąlygomis. Tai suteikia galimybę suprasti, kaip veikia akcijų rinka, be rizikos prarasti tikrus pinigus.

Dauguma platformų siūlo demonstracines sąskaitas, kuriose galite išbandyti savo investavimo strategijas ir mokytis, kaip veikia akcijų pirkimas bei pardavimas realiomis sąlygomis, tačiau tai veikia tik iš tecninės, bet ne emocinės pusės, nes veiksmai atliekami ne su realiais pinigias.

Investicijų diversifikavimas akcijų biržoje

Diversifikacija yra vienas iš svarbiausių investavimo principų. Tai reiškia, kad jūsų pinigai neturėtų būti investuoti tik į vieną įmonę ar sektorių. Investavimas į kelias įmones ar sektorius sumažina riziką, nes, jei viena investicija bus nesėkminga, kitos galės kompensuoti galimus nuostolius.

Pavyzdys: Jei investuojate į “Microsoft”, “Apple” ir “Google”, tai jūsų portfelis yra technologijų sektoriuje, bet jei pridėsite “ExxonMobil” (energetika) arba “JPMorgan” (finansai), jūsų portfelis taps labiau diversifikuotas ir mažiau jautrus vienos rinkos šokams.

Kada geriausia investuoti?

Nors daugelis investuotojų siekia “tobulo” momento pradėti investuoti, realybė yra ta, kad tobulos akimirkos beveik neįmanoma nuspėti. Istorija rodo, kad ilgalaikis investavimas dažnai duoda geresnius rezultatus nei bandymai nuspėti rinkos svyravimus.

Pavyzdžiui, per 20 metų laikotarpį nuo 2003 iki 2023, investavus $10,000 į S&P 500 akcijų fondą ir neatsitraukus nuo rinkos, investicija būtų išaugusi iki maždaug $64,844. Tačiau, jei investuotojas būtų praleidęs vos 10 geriausių dienų, jo portfelis būtų buvęs vertas tik $29,708. Tai iliustruoja, kokią didelę įtaką turi geriausių dienų praleidimas net ir ilgalaikėje perspektyvoje.

Tarpininkų svarba

Investuodami per tarpininkus, pvz., finansų maklerius ar investavimo platformas, jūs gaunate prieigą prie akcijų rinkų. Svarbu pasirinkti patikimą licencijas ir reguliavimą turinčią platformą su konkurencingais mokesčiais bei patogiu naudotojui atvaizdavimu. Platformos, tokios kaip „Freedom24“ siūlo mažus komisinius ir suprantamą atvaizdavimą, be to yra pritaikytos tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems investuotojams su daugiau nei 1.000.000 finansinių priemonių.

Išvados

Investavimas į akcijas gali būti pelningas ir įdomus būdas didinti savo kapitalą, tačiau tam reikia šiek tiek žinių ir pasirengimo. Svarbiausia – nebijoti pradėti ir mokytis, o laikui bėgant suprasite, kad investavimas nėra toks sudėtingas, kaip atrodo. Ir prisiminkite – mes valgome vaisius, nes kažkas prieš daugelį metų pasodino medžius. Jei norime kuo greičiau pradėti mėgautis savo investicijų “vaisiais”, geriausias laikas pradėti investuoti yra dabar.