Kriptovaliutos

Kriptovaliutų investicijos: kaip atpažinti ir išvengti apgavysčių?

Kriptovaliutos yra sąlyginai naujas investavimo būdas, kuris sulaukė didelio susidomėjimo per pastaruosius kelerius metus. Bitcoin, pirmoji ir garsiausia kriptovaliuta, atsirado tik 2009 metais, tačiau nuo to laiko ši finansų inovacija tapo patraukliu investicijų objektu. Dabar investuotojai gali rinktis iš tūkstančių skirtingų kriptovaliutų, kurios siūlo įvairias technologines galimybes bei toleruojantiesm riziką veikia, kaip investicinis įrankis. Tačiau su dideliu pelno potencialu atsiranda ir nemažos rizikos, ypač kai žmonės nesupranta šios sudėtingos kripto rinkos subtilybių. Nežinojimas ir godumas dažnai veda prie finansinių nuostolių, kai investuotojai patiki neįtikėtinais pelno pažadais ir perveda pinigus sukčiams. Kritinis mąstymas, edukacija ir asmeninė analizė investuojant į kriptovaliutas yra vieni iš svarbiausių žingsnių norint apsisaugoti nuo investicinių sukčių.

Pradėkime nuo istorijos. 2020 metais jaunas verslininkas iš Jungtinių Valstijų, pavadinkime jį Johnu, investavo į tariamai revoliucinę kriptovaliutų platformą, kuri žadėjo 20% mėnesinę garantuotą grąžą. Pakerėtas tokio neįtikėtino pasiūlymo, Johnas pervedė 50 000 USD į platformos sąskaitą. Tačiau vos po kelių mėnesių platforma dingo, kartu su visais Johno pinigais. Jis buvo tik vienas iš tūkstančių, kurie pateko į tokius ir panašius spąstus.

Sukčiavimas kriptovaliutų pasaulyje nėra naujiena, tačiau su kriptovaliutų populiarėjimu, šios apgavystės tampa vis dažnesnės ir sudėtingesnės. Sukčiai naudojasi žmonių neapdairumu ir godumu, žadėdami greitą ir lengvą pelną. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip atpažinti sukčiavimo požymius ir apsaugoti save nuo tokių situacijų.

Sukčiavimo pavyzdžiai iš viso pasaulio

OneCoin afera

Vienas iš garsiausių sukčiavimo atvejų kripto pasaulyje yra OneCoin afera. Įkurta 2014 metais Bulgarijoje, OneCoin pristatė save kaip revoliucinę kriptovaliutą, tačiau iš tikrųjų tai buvo daugiasluoksnė piramidės schema. Investuotojams buvo žadama milžiniška grąža, tačiau 2017 metais paaiškėjo, kad tai buvo visiška apgavystė. OneCoin sukčiai surinko daugiau nei 4 milijardus dolerių iš investuotojų visame pasaulyje, o jų vadovai dingo su pinigais – palikdami žmones, patikėjusius OneCoin “ant ledo” ir be investicijų.

PlusToken afera

2019 metais Kinijoje veikusi PlusToken platforma buvo pristatyta kaip kriptovaliutų piniginė, kuri siūlė 10%–30% mėnesinę grąžą už „staking“ paslaugas. Platforma pritraukė milijonus investuotojų, tačiau netrukus paaiškėjo, kad tai buvo sukčiavimas. Kai PlusToken platforma užsidarė, sukčiai pasisavino daugiau nei 2 milijardus dolerių vertės kriptovaliutų, palikdami tūkstančius investuotojų be nieko.

BitConnect

BitConnect buvo dar vienas garsus kriptovaliutų sukčiavimo skandalas. Ji veikė, kaip paskolų platforma, siūlanti milžinišką grąžą už investicijas. 2018 metais BitConnect užsidarė, kai paaiškėjo, kad tai buvo Ponzi schema.

Ponzi schema yra apgaulės planas, kuris pritraukia investuotojų pinigus ir naudoja juos mokėti grąžą ankstesniems investuotojams, patikėjusiems projektu. Vietoj to, kad generuotų pelną iš teisėtų verslo veiklų – Ponzi schema naudojasi investuotojų pinigais ir pati pelno iš teisėtų veiklų negeneruoja. Kai naujų investuotojų srautas mažėja, schema sugriūva, palikdama daugumą dalyvių su nuostoliais. Per Bitconnect tokiu būdu investuotojai prarado milijonus dolerių, o platformos kūrėjai buvo patraukti atsakomybėn.

Kaip atpažinti sukčiavimo požymius?

❌ Nepagrįstai didelė grąža

Vienas iš pagrindinių sukčiavimo požymių yra nepagrįstai didelė grąža. Jei kas nors žada jums didelę grąžą per trumpą laiką, tai turėtų sukelti įtarimą. Realūs investiciniai projektai paprastai siūlo nuoseklią, bet pagrįstą ir negarantuotą grąžą. Pavyzdžiui, tradicinės investicijos, tokios kaip akcijos ar obligacijos, dažnai duoda 7%-10% metinę grąžą – tačiau visos investicijos susiduria su vertės svyravimais, tad grąža negali būti garantuota. Bet kokia didesnė grąža turėtų būti kruopščiai išnagrinėta. Svarbu suprasti, jog net ir pelningi praeities rezultatai, negali būti laikomi, kaip garantuotos ateities sėkmės matas.

❌ Spaudimas skubėti

Sukčiai dažnai naudoja taktiką, kad priverstų jus skubėti priimti sprendimą. Jei jaučiate spaudimą investuoti nedelsiant, tai gali būti sukčiavimo požymis. Investavimas reikalauja laiko ir tyrimų, todėl neskubėkite. Pavyzdžiui, sukčiai gali naudoti „paskutinių galimybių“ arba „tik šiandien“ taktikas, kad sukurtų skubos jausmą ir priverstų Jus “ant emocijos” atlikti brangiai kainuosiančius sprendimus.

❌ Neaiškūs ar per daug klausimų kelianytys pasiūlymai

Jei investicinis pasiūlymas yra sudėtingas arba neaiškiai paaiškintas, tai gali būti sukčiavimo ženklas. Patikimos investicinės galimybės yra aiškios ir skaidrios. Pavyzdžiui, jei negalite suprasti, kaip veikia platforma ar kaip ji generuoja pajamas, tai gali būti rimtas signalas. Taip pat, jeigu nesijaučiate, jog pakankamai suprantate apskritai apie kripto turtą, verčiau susilaikyti nuo investicinių sprendimų ir pirmiausia leisti sau edukacijos pagalba gauti atsakymus į trūkstamus klausimus.

❌ Nepatikimi šaltiniai

Patikrinkite šaltinius, iš kurių gaunate informaciją apie investicijas. Jei investicinis pasiūlymas ateina iš nepatikimo ar nežinomo šaltinio, būkite atsargūs. Internete pilna netikrų svetainių ir socialinės medijos paskyrų, kurias valdo sukčiai. Visuomet pasidarykite ir asmeninė analizę, nepasikliaukite tik vieno šaltinio duomenimis.

Kaip veikia kriptovaliutų sukčiai?

Kriptovaliutų sukčiai naudoja įvairias taktikas, kad apgautų investuotojus. Štai keletas dažniausiai naudojamų metodų:

Ponzi schemos

Ponzi schemos veikia pritraukiant naujų investuotojų pinigus ir mokant ankstesniems investuotojams iš tų naujų pinigų. Tai gali atrodyti kaip sėkminga investicija, kol nesulaukiama pakankamai naujų investuotojų ir schema sugriūva. Pavyzdys yra BitConnect, kuris veikė kaip paskolų platforma, žadanti didžiulę grąžą už investicijas.

Fiktyvios kriptovaliutų biržos

Sukčiai gali sukurti fiktyvias kriptovaliutų biržas, kurios atrodo kaip teisėtos platformos. Investuotojai perveda pinigus į šias biržas, tačiau niekada negauna savo kriptovaliutų arba negali išsigryninti savo lėšų. Pavyzdys yra Mt. Gox, kuri kadaise buvo didžiausia kriptovaliutų birža, tačiau ji bankrutavo 2014 metais po didžiulio saugumo pažeidimo, dėl kurio prarasta apie 850 000 Bitcoin.

Phishing atakos

Phishing atakos yra sukčiavimo metodas, kai sukčiai siunčia el. laiškus ar žinutes, apsimesdami teisėtais subjektais, kad gautų jūsų prisijungimo duomenis ar kitą asmeninę informaciją. Pavyzdžiui, galite gauti el. laišką, kuris atrodo kaip iš jūsų kriptovaliutų biržos, prašant patvirtinti savo prisijungimo informaciją. Tai gali būti labai pavojinga, nes suteikus šią informaciją, sukčiai gali pavogti ne tik jūsų paskyrą su pinigais, tačiau naudodamiesi suteiktu slaptažodžiu pasisavinti ir kitas jūsų prieigas prie svarbių asmeninių duomenų ar paskyrų.

Konkretūs žingsniai, kaip apsisaugoti nuo sukčiavimo

🔎 Atlikite išsamų tyrimą

Prieš investuodami, atlikite išsamų tyrimą apie investicinę galimybę. Patikrinkite įmonės istoriją, kūrėjus ir kitų investuotojų atsiliepimus. Pavyzdžiui, patikimos kriptovaliutų platformos dažnai turi išsamias baltąsias knygas (whitepapers), kuriose paaiškina savo technologiją ir verslo modelį.

🔎 Naudokite patikimas platformas

Investuokite tik per patikimas ir gerai žinomas kriptovaliutų biržas bei platformas. Tokios platformos kaip Coinbase ar Kraken turi gerą reputaciją ir aukštą saugumo lygį. Patikimos biržos dažnai yra reguliuojamos ir atitinka vietinius įstatymus bei reglamentus.

🔎 Saugokite savo asmeninius duomenis

Niekada nesidalinkite savo asmeniniais duomenimis, prisijungimo informacija ar piniginės privačiais raktais su niekuo. Naudokite dviejų faktorių autentifikaciją (2FA) savo paskyroms apsaugoti. Tai padidins jūsų sąskaitų saugumą ir apsaugos nuo neteisėto prisijungimo.

🔎 Būkite atsargūs su nuorodomis ir el. laiškais

Nepaspauskite ant nežinomų nuorodų ir neatidarykite įtartinų el. laiškų. Sukčiai dažnai naudoja phishing atakas, kad pavogtų jūsų informaciją. Patikrinkite siuntėjo el. pašto adresą ir, jei nesate tikri, ar laiškas teisėtas, susisiekite su įmone tiesiogiai per oficialią svetainę.

🔎 Venkite nepagrįstai didelių pasiūlymų

Jei investicinis pasiūlymas atrodo per geras, kad būtų tiesa, greičiausiai taip ir yra. Būkite atsargūs su pasiūlymais, žadančiais didžiulę grąžą per trumpą laiką. Geriau pasirinkti nuoseklias, tačiau patikimas investicijas, nei rizikuoti prarasti viską.

Ką daryti, jei tapote sukčiavimo auka?

Jei tapote sukčiavimo auka, svarbu nedelsiant imtis veiksmų:

  1. Praneškite apie sukčiavimą: Praneškite apie sukčiavimą vietos teisėsaugos institucijoms.
  2. Blokuokite sąskaitas: Jei sukčiai gavo prieigą prie jūsų banko sąskaitų ar kitų finansinių paslaugų, nedelsdami jas blokuokite.
  3. Turėkite savo įrodymus: Bandykite atsekti sandorius ir surinkti visus įrodymus, kurie gali padėti teisėsaugos institucijoms atgauti jūsų lėšas.
  4. Informuokite viešai kitus besinaudojančius platforma: Informuokite kitas galimas aukas apie sukčiavimą, taip prisidėsite prie kelio užkirtimo tolimesniam sukčiavimui.
Išvados

Investavimas į kriptovaliutas gali būti pelningas, tačiau jis taip pat yra kupinas rizikų, ypač susijusių su sukčiavimu. Svarbu būti atsargiam ir atlikti išsamų tyrimą prieš investuojant savo pinigus. Naudodamiesi pateiktais patarimais ir žingsniais, galite apsisaugoti nuo sukčių ir užtikrinti, kad jūsų investicijos būtų saugios. Nepamirškite, kad geriausia apsauga nuo sukčiavimo yra jūsų pačių atsargumas ir informuotumas. Investuokite protingai ir atsakingai, ir jūsų kriptovaliutų kelionė gali būti sėkminga ir saugi. Investavimas pradedant mažomis sumomis taip pat veikia, kaip vienas iš būdų pasitiktinti, jog jūsų pasirinktas investicinis įrankis yra saugus ir tinkamas. Būdami godūs, dažnai norime maksimalaus pelno per trumpą laiką, tačiau pradžia nedidelėmis sumomis apsaugos mūsų pinigus, kol turėsime patvirtinimą, jog padarėme tinkamą pasirinkimą bei nepatekome į sukčių pinkles.