Investavimas

Kaip investuoti į NASDAQ100?

Jei esate investuotojas, kuris tiki technologijų sektoriaus ateitimi, bet nori išlaikyti diversifikuotą portfelį, jus gali sudominti NASDAQ100 indeksas. Šis indeksas apima 100 didžiausių nefinansinių bendrovių, prekiaujančių NASDAQ biržoje, suteikdamas galimybę investuoti į įvairius sektorius, ypatingą dėmesį skiriant technologijų pramonei. Nors technologijų sektorius šiame indekse dominuoja, jame taip pat yra kompanijų iš sveikatos apsaugos, vartojimo prekių ir paslaugų sričių. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra NASDAQ100, kaip galima į jį investuoti ir kokie yra šios investicijos privalumai bei trūkumai.

Kas yra „NASDAQ“?

Pirmiausia verta aptarti ką reiškia „NASDAQ“ šio indekso pavadinime. NASDAQ (angl. National Association of Securities Dealers Automated Quotations) yra JAV įsikūrusi akcijų birža. Tai yra antra pagal dydį akcijų birža pasaulyje pagal rinkos kapitalizaciją, nusileidžianti tik Niujorko vertybinių popierių biržai (NYSE).

NASDAQ išsiskiria tuo, kad ji buvo pirmoji elektroninė akcijų birža pasaulyje, pradėjusi veikti 1971 metais. Ji tapo svarbiausia platforma inovatyvioms ir sparčiai augančioms technologijų kompanijoms, tokioms kaip „Apple“, „Microsoft“ ir „Google“.

O kas yra „NASDAQ100“?

NASDAQ100 indeksas tai lyg akcijų krepšelis kuris seka 100 didžiausių ir aktyviausiai prekiaujamų nefinansinių kompanijų, įtrauktų į NASDAQ biržą. Šis indeksas apima ne tik JAV bendroves. Didžiąją NASDAQ100 indekso dalį sudaro technologijų kompanijos, tokios kaip „Apple“, „NVidia“, „Microsoft“ ar „Google“ . Tačiau indeksas nėra sudarytas tik iš šių didžiųjų kompanijų – jį taip pat sudaro įvairių dydžių įmonės iš kitų sektorių, nors technologijų sektorius čia dominuoja, sudarydamas net apie 60% šio indekso. Kiti į indeksą įeinantys sektoriai yra: Vartotojų paslaugos: 17.62%, Sveikatos priežiūra: 6.43%, Pramonė: 4.42%, Telekomunikacijos: 4.39%, Vartojimo prekės: 3.48%, Žaliavos: 1.82%, Komunalinės paslaugos: 1.27%, Energetika: 0.48% ir Nekilnojamas turtas 0.22% (procentinis pasiskirstymas gali keistis ateityje).

Kiekvienos įmonės svoris NASDAQ100 indekse priklauso nuo jos rinkos vertės – kuo didesnė įmonė, tuo didesnė jos įtaka indeksui. Tačiau NASDAQ100 užtikrina, kad nė viena įmonė neužimtų per didelės dalies indekse, reguliariai perskaičiuojant ir prireikus subalansuojant šias proporcijas. Tai padeda išlaikyti balansą ir užtikrinti, kad indeksas išliktų diversifikuotas. Įmonėms yra labai svarbu būti įtrauktoms į šį indeksą, nes tai reikš, jog investiciniai fondai, kurie seka šį indeksą, taip pat turės pirkti šios įmonės akcijų. Dažnai tai padidina akcijų kainą, o jei įmonė pašalinama iš indekso, jos akcijos kainos gali kristi.

Kuo NASDAQ100 skiriasi nuo kitų populiarių indeksų kaip S&P500?

Kai kalbame apie investavimą į akcijų rinkos indeksus, daugelis investuotojų iškart pagalvoja apie S&P500 – vieną žinomiausių pasaulyje indeksų sekančių top 500 kompanijų JAV. Tačiau verta šiek tiek palyginti S&P500 ir NASDAQ100, kad būtų lengviau įsivaizduoti, kaip jų skirtumai gali paveikti jūsų investicinį portfelį.

🌎 Geografinis pasiskirtymas:

  • NASDAQ100: Nors NASDA100 daugiausiai sudaro JAV kompanijos, jis taip pat apima ir tarptautines įmones, kuriomis yra prekiaujama NASDAQ biržoje.
  • S&P500: Šis indeksas apima tik JAV įmones, kurios yra įtrauktos į visas JAV biržas.

📊 Sektoriai:

  • NASDAQ100: NASDAQ100 yra stipriai orientuotas į technologijų sektorių ir neapima finansų sektoriaus įmonių, tokių kaip bankai ar verslo plėtros bendrovės.
  • S&P500: S&P500 indeksas apima daugybę skirtingų sektorių, įskaitant finansų sektorių.

🛒 Įtrauktos įmonės:

  • NASDAQ100: Į šį indeksą įtrauktos tik tos įmonės, kurios yra listinguojamos NASDAQ biržoje.
  • S&P500: Šis indeksas apima įmones iš įvairių JAV biržų, neapsiribojant tik viena rinka.

🔢 Įmonių skaičius:

  • NASDAQ100: Šis indeksas apima 100 didžiausių nefinansinių bendrovių.
  • S&P500: Apima 500 didžiausių JAV bendrovių.

📈 Atsparumas rinkos svyravimams:

  • Abu indeksai yra rinkos kapitalizacija pagrįsti indeksai, tačiau dėl didesnės technologijų įmonių koncentracijos NASDAQ100 dažniau patiria didesnius svyravimus.
  • S&P500 yra laikomas stabilesniu indeksu, nes jis yra tolygiau pasiskirstęs po įvairius sektorius, kas padeda sumažinti riziką.

Abu indeksai yra svarbūs rinkos indikatoriai, tačiau jie atspindi skirtingas investavimo galimybes ir rizikas. NASDAQ100 išsiskiria stipria koncentracija į technologijų sektorių, suteikdamas investuotojams prieigą prie inovatyvių ir sparčiai augančių įmonių, įskaitant tarptautines kompanijas, prekiaujančias NASDAQ biržoje. Tuo tarpu S&P500 yra platesnis indeksas, apimantis įvairius sektorius, įskaitant finansų, tačiau jis apsiriboja tik JAV kompanijomis. Jei jūsų investavimo tikslas yra sutelkti dėmesį į technologijų sektorių ir tikite šio sektoriaus ilgalaikiu augimu, NASDAQ100 gali būti tinkamesnis pasirinkimas.

Ko tikėtis iš investicijos į NASDAQ100?

Per pastarąjį dešimtmetį NASDAQ100 indeksas nuosekliai lenkė S&P500, daugiausia dėl savo stiprios orientacijos į technologijų sektorių.

🔎 Pavyzdžiui, laikotarpiu nuo 2007 m. Liepos iki 2024 Liepos, NASDAQ100 metinis grąžos rodiklis siekė apie 15.33%, viršijant S&P 500 rezultatus tuo pačiu laikotarpiu, kurie siekė 10.33%. Ypač išskirtiniai buvo 2023 metai, kai NASDAQ100 pasiekė 55% grąžą, palyginti su S&P500 26% augimu.

⚠️ Ar galime ir toliau tikėtis tokių rezultatų? Nežinia. Verta nepamiršti, kad NASDAQ100 indeksas yra stipriai koncentruotas į technologijų sektorių, kuris patyrė spartų augimą šiuo laikotarpiu, o praeities rezultatai nebūtinai bus kartojami ateityje.

Kaip praktiškai investuoti į NASDAQ100?

Pirmiausia svarbu suprasti, kad tiesiogiai į patį NASDAQ100 indeksą investuoti negalime, nes indeksas yra lyg taisyklių rinkinys, pagal kurį yra sekamas tam tikras rinkos segmentas. Tačiau galime investuoti į biržoje prekiaujamus fondus (ETF), kurie atkartoja šio indekso sudėtį ir siekia atspindėti jo rezultatus.

Kaip surasti tinkamą NASDAQ100 sekantį ETF?

Pirmasis žingsnis – surasti ETF fondų, kurie investuoja į NASDAQ100 indeksą, sąrašą. Tai galima padaryti naudojantis tokiais šaltiniais kaip justetf.com. Į svetainės paieškos langelį įvedus „NASDAQ100“, gausite sąrašą ETF fondų, kurie seka šį indeksą. Peržiūrėję sąrašą, galėsite pasirinkti fondą, kuris geriausiai atitinka jūsų poreikius. Norėdami investuoti, galite naudoti ISIN kodą arba tikerį. Tikerį galite rasti paspaudę ant pasirinkto ETF fondo ir nuėję į skiltį „Stock Exchange“, kurioje bus nurodytas tikslus fondo tikeris. Šį tikerį galite įvesti savo brokerio platformoje, kad surastumėte ir investuotumėte į norimą fondą.

Kaip išsirinkti tinkamą ETF?

Renkantis ETF, svarbu atsižvelgti į kelis kriterijus. Pirma, fondo dydis yra esminis rodiklis, nes jis parodo šio produkto apimtį, likvidumą ir populiarumą tarp investuotojų. Vienos akcijos kainataip pat gali būti svarbi pradedantiesiems investuotojams, ypač jei planuojate pradėti nuo mažesnių sumų. Atkreipkite dėmesį ir į pasirinkto ETF valdymo mokestį, kuris gali turėti įtakos jūsų ilgalaikei grąžai – mažesni mokesčiai dažnai reiškia didesnį grąžos procentą investuotojui. Be to, būtina apsvarstyti, ar fondas pilnai atkartoja indeksą („full replication“), ar tik dalinai („partial replication“), nes tai gali turėti įtakos jūsų investicinei grąžai. Galiausiai, dividendų strategija taip pat yra svarbus aspektas. „Accumulating“ tipo ETF automatiškai reinvestuoja dividendus, o „Distributing“ tipo ETF išmoka dividendus investuotojams. Pradedantiesiems investuotojams gali būti patogesni „Accumulating“ fondai.

⚠️Nepamirškite įvertinti ir papildomų mokesčių, tokių kaip naudojamo brokerio mokesčiai ar valiutos konvertavimo mokesčiai, ypač jei planuojate investuoti JAV doleriais. Mūsų komandos pasirinkimas – Freedom24 brokeris.

Kodėl verta/neverta investuoti į NASDAQ100?

Norint nuspręsti, ar NASDAQ100 yra tinkama investicija jums, įvertinkite šio indekso pliusus ir minusus:

Pliusai:

✅ Stiprus technologijų sektoriaus augimas: NASDAQ100 indekse dominuoja tokios technologijų kompanijos kaip „Apple“, „NVidia“, „Microsoft“ ir „Google“ Šios įmonės yra inovacijų lyderės, nuolat diegiančios pažangiausias technologijas ir skatinančios šio sektoriaus augimą.

✅ Didelės grąžos potencialas: NASDAQ100 per pastarąjį dešimtmetį dažnai lenkė S&P500 indeksą dėl didesnės technologijų sektoriaus koncentracijos, leidžiantis investuotojams uždirbti daugiau.

✅ Tarptautinės įmonės: NASDAQ100 apima ne tik JAV, bet ir tarptautines kompanijas, suteikdamas investuotojams platesnę geografinę diversifikaciją.

Minusai:

❌ Dideli svyravimai: Dėl didelės technologijų sektoriaus koncentracijos NASDAQ100 yra jautrus rinkos svyravimams, kurie gali sumažinti investicijų vertę.

❌ Sektoriaus koncentracija: Per didelė priklausomybė nuo technologijų sektoriaus gali būti rizikinga, ypač jei technologijų sektorius susidurs su sunkumais.

Išvados

Investavimas į NASDAQ100 yra tinkamas pasirinkimas tiems, kurie tiki, kad technologijų sektorius ir toliau augs, tačiau nenori rizikuoti investuojant į individualias akcijas. Istoriškai šis indeksas dažnai lenkė S&P500, tačiau verta atsižvelgti į tai, kad NASDAQ100 yra stipriai priklausomas nuo technologijų sektoriaus, kurio ateities rezultatai gali skirtis. Jei esate pasiruošę priimti didesnę riziką, susijusią su šio indekso vertės svyravimais, NASDAQ100 gali būti vertinga papildoma investicija jūsų diversifikuotame portfelyje.