Investavimas

Tingiausia investavimo strategija

Pradedančiajam investuotojui gali atrodyti, jog investavimas yra daug laiko ir pastangų reikalaujantis užsiėmimas. Tačiau investuoti galima pasyviai ir tingiai! Netikite? Žemiau apžvelgiame vieną iš investavimo strategijų, vadinamą „tinginio portfeliu“. Šios strategijos esmė nėra būti tinginiu, bet pasyviai investuoti į keletą diversifikuotų biržoje prekiaujamų fondų (angl. ETFs – exchange traded funds), kuriuos reikėtų peržiūrėti tik kartą per metus. Ši strategija gali būti tinkama daugeliui investuotojų, kurie siekia rasti pasyvią ir ilgalaikę investavimo strategiją, generuojančią grąžą be nuolatinės priežiūros.

Kaip veikia „tinginio portfelis”?

„Tinginio portfelis” remiasi principu „investuok ir pamiršk“, leidžiančiu laikytis pasirinktų investicijų ilgą laiko tarpą. Pagrindiniai šio portfelio privalumai yra diversifikacija, sąlyginai maži investicijų mokesčiai ir lengva priežiūra. Kaip tai pasiekiama? Tingų portfelį dažniausiai sudaro tiek akcijų, tiek obligacijų ETF fondai, tokiu būdu sumažinant riziką ir diversifikuojant investicijas. Jei nutiktų taip, kad akcijų kainos kristų, pamatytume didėjančią obligacijų kainą, kas atsvertų mūsų riziką.


Į tokį portfelį įtraukti akcijų ETF dažniausiai apima visą pasaulį arba didelius sektorius, pvz., 500 didžiausių JAV kompanijų, taip dar labiau diversifikuojant mūsų investicijas. Tokie fondai automatiškai seka tam tikrą rinkos segmentą ir dažniausiai kainuoja mažiau nei aktyviai valdomi fondai.


Na ir kaip dar vienas papildomas privalumas, „tinginio portfelis“ taip pat nereikalauja daug priežiūros. Viskas, ką reikia padaryti, yra perbalansuoti portfelį, ką galima atlikti tik kartą per metus. Kiekvienas ETF užims tam tikrą procentą mūsų portfelyje, ir atsižvelgus į situaciją, turime peržiūrėti šį ETF santykį ir, jei reikia, jį pakoreguoti. Detaliau paaiškiname žemiau.

Kaip paskirstyti tingų portfelį?

Galima rasti keletą populiarių variantų, kurie gali būti sudaryti iš vienos, dviejų, trijų ar net keturių investicijų. Kombinacijos ir akcijų alokacijos taip pat gali skirtis, pavyzdžiui, tik viso pasaulio akcijos ir obligacijos, konkretaus sektoriaus, tarkime, JAV akcijos, viso pasaulio akcijos ir obligacijos ir t.t. Tačiau vienas populiariausių metodų yra trijų investicijų portfelis, kurį sudaro JAV akcijos, tarptautinės akcijos ir JAV obligacijos, paskirstytos santykiu 70%, 20%, 10%.

Kodėl tokia portfelio sudėtis gali būti naudinga?

Pasirinkus ETF, sekančius JAV rinką, investuojame į vieną stipriausių pasaulio ekonomikų, įveikusią ne vieną krizę. Tai leidžia pasinaudoti ilgalaikiu Amerikos ekonomikos augimu. Na, o riziką sumažiname investuodami į viso pasaulio akcijas, jei visgi Amerikos akcijoms nesisektų taip gerai, kaip tikėtasi.

Tačiau verta turėti omenyje, jog ilguoju laikotarpiu akcijos lenkia obligacijas, o JAV akcijų grąžos rodikliai yra geresni nei likusio pasaulio. Pavyzdžiui, nuo 1992 m. iki 2024 m. JAV akcijų rinka vidutiniškai augo apie 10% per metus, palyginti su pasaulinės akcijų rinkos augimu apie 8% [šaltinis]. Todėl ir pirminis portfelio paskirstymas yra daugiausia orientuotas į JAV akcijas.

Ar toks investicinis santykis laikomas visada?

Investicinį portfelio paskirstymą galima keisti atsižvelgiant į amžių ir besikeičiančius poreikius. Kuo vyresni esate, tuo daugiau savo portfelio galite perbalansuoti į obligacijas ar kitas konservatyvesnes investicijas. Viena iš konservatyvesnių taisyklių, kuria galima pasinaudoti skaičiuojant, kiek procentų obligacijų galima būtų įsigyti, yra iš savo amžiaus atimti 10.  Pavyzdžiui, jei jums yra 30 metų, tuomet 20% savo portfelio galite skirti obligacijoms. Idėja yra ta, kad artėjant pensijai norite mažinti riziką, susijusią su akcijomis, ir daugiau investuoti į saugesnes bei labiau garantuotas investicijas.

🔎 Praktinis pavyzdys

Pateiksime pavyzdį, kaip veiktų trijų ETF portfelis, norint maksimaliai jį diversifikuoti, laikantis „tingaus“ principo.

Tarkime, kasmet į savo portfelį norime investuoti 10,000 EUR. Pirmais metais į JAV akcijas sudedame 7,000 EUR, į JAV obligacijas – 2,000 EUR, o į likusio pasaulio akcijas – 1,000 EUR. Po metų matome, jog JAV akcijos pakilo 5%, JAV obligacijos nukrito 10%, o likusio pasaulio akcijos pakilo 2%. Nauja portfelio vertė būtų tokia:

JAV akcijos: 7,000 EUR * 1.05 = 7,350 EUR

JAV obligacijos: 2,000 EUR * 0.90 = 1,800 EUR

Likusio pasaulio akcijos: 1,000 EUR * 1.02 = 1,020 EUR

Iš viso, po metų, mūsų portfelio vertė būtų 10,170 EUR. Pasikeitė ir mūsų portfelio balansas: dabar 72%, 18% ir 10%, nors siekėme laikyti 70%, 20% ir 10%. Todėl turime rebalansuoti portfelį su sekančiais 10,000 EUR, kuriuos investuosime.

Paimkime portfelio sumą: 10,170 EUR + nauji 10,000 EUR = 20,170 EUR. Šią sumą padauginsime pagal norimus santykius, kad matytume, kokią naują sumą turime pasiekti su kiekvienu ETF.

JAV akcijos: 20,170 EUR * 0.70 = 14,119 EUR

JAV obligacijos: 20,170 EUR * 0.20 = 4,034 EUR

Likusio pasaulio akcijos: 20,170 EUR * 0.10 = 2,017 EUR

InvesticijaPradinė suma (EUR)Pradinė alokacija (%)Suma po metų (EUR)Alokacija po metų (%)Nauja suma po papildomos investicijos (EUR)Nauja alokacija (%
JAV akcijos7,000707,3507214,11970
JAV obligacijos2,000201,800184,03420
Likusio pasaulio akcijos1,000101,020102,01710
⚠️ Nors pavyzdys naudoja vieną investuotą sumą per metus kaip pavyzdį, tą patį santykį taip pat galime pasiekti investuojant periodiškai (pvz., kas mėnesį) ir portfelio rebalsavimą atliekant po metų.

Kurios specifinius ETF galėtume pasirinkti tokiam portfeliui? *

70% JAV akcijų galėtų sudaryti Vanguard S&P 500 UCITS ETF (tikeris VUAA), kuris:

  • Seka 500 didžiausių JAV kompanijų
  • Automatiškai reinvestuoja dividendus, tokiu būdu didinant jūsų investiciją
  • Pasiekiamas mažomis sumomis, vienos akcijos kaina šiuo metu siekia apie 100 USD
  • Yra tinkamas ilgalaikėms investicijoms – yra buvę ir krizinių, ir puikaus augimo periodų

20% JAV obligacijų galėtų sudaryti toks fondas kaip iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (tikeris IDTL):

  • Seka ilgalaikes JAV obligacijas, turinčias 20 metų ir ilgesnį terminą
  • Tinkamas ilgalaikėms investicijoms, nes ilgainiui obligacijos gali suteikti stabilų pajamų srautą
  • Veikia kaip „mini stabilizatorius“, mažinantis portfelio svyravimus
  • Pasiekiamas mažomis sumomis, vienos akcijos kaina šiuo metu siekia apie 4 USD
  • Šis fondas išmoka dividendus, kurie gali būti naudojami papildomoms investicijoms arba pajamoms generuoti

10% Pasaulio akcijų (be JAV) galėtų sudaryti toks fondas kaip Vanguard FTSE All-World ex-US UCITS ETF (tikeris VEU):

  • Seką pasaulio akcijas išsivysčiusiose ir besivystančiose rinkose, išskyrus JAV
  • Suteikia diversifikaciją, investuojant į įvairių šalių kompanijas
  • Vienos akcijos kaina šiuo metu siekia apie 60 USD
  • Šis fondas taip pat išmoka dividendus, kurie gali būti reinvestuoti arba naudojami kaip pajamos

** Tai nėra rekomendacija, tik galimi pavyzdžiai – asmeniškai įvertinkite pasirinktas investicijas.

Kokiam investuotojui tinka „tinginio portfolio” strategija?

„Tinginio portfelio“ strategija tinka daugeliui investuotojų dėl savo paprastumo ir efektyvumo. Ši strategija gali būti ypač tinkama:

⭐ Pradedantiesiems investuotojams: Kadangi ši strategija yra lengvai suprantama ir nereikalauja daug laiko, ji yra puikus pasirinkimas pradedantiesiems. Portfelio paskirstymas į keletą ETF fondų suteikia gerą diversifikaciją ir sumažina riziką, palyginus su investavimu į pavienes akcijas.

⭐ Užimtiems profesionalams: Investuotojai, neturintys laiko aktyviai valdyti savo portfelio, gali pasinaudoti šia strategija, nes ją galima prižiūrėti minimaliai, pavyzdžiui, atliekant portfelio rebalansavimą kartą per metus.

⭐ Ilgalaikiams investuotojams: Ši strategija yra tinkama tiems, kurie siekia ilgalaikio turto augimo ir yra pasiruošę investuoti savo lėšas ilgam (dažniausiai 10 ir daugiau metų). Tokiu būdu diversifikuotas portfelis padės išlaikyti stabilų investicijų augimą.

⭐ Investuotojams, norintiems sumažinti investavimo kaštus: Pasirinkus ETF fondus, kurie paprastai turi mažesnius valdymo mokesčius nei aktyviai valdomi fondai, galima sumažinti investavimo kaštus ir taip padidinti bendrą investicinę grąžą.

Išvados

„Tinginio portfelio“ strategija gali būti puikus pasirinkimas daugeliui investuotojų dėl savo paprastumo, efektyvumo ir mažų kaštų. Ji leidžia diversifikuoti investicijas, sumažinant riziką ir išlaikant stabilų augimą per ilgą laiką. „Tinginio portfelis“ nereikalauja daug laiko ir pastangų, todėl yra tinkamas tiek pradedantiesiems, tiek ilgalaikiams investuotojams, siekiantiems pasyvesnių investicijų. Tad toks portfelis gali būti puiki pradžia arba papildymas jau esamam investiciniam planui.