Investavimas

4 svarbiausios su dividendais susijusios datos, kurias reikia žinoti

how investment produces dividends

Investicija į dividendus mokančias akcijas gali būti gera strategija tiems, kurie nori gauti pasyvių pajamų ir auginti savo investicinį portfelį. Skirtingos įmonės siūlo skirtingus dividendų dydžius – kai kurios moka didesnius dividendus, o kitos – mažesnius. Tačiau visų įmonių dividendų mokėjimo cikle yra svarbios tam tikros datos, į kurias būtina atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad akcijų savininku reikia tapti iki tam tikros datos, kad gautumėte dividendų išmokas? Yra net keturios pagrindinės datos, kurias reikia turėti omenyje perkant dividendines akcijas. Būtent jas ir aptariame žemiau.

🔄 Dividendų Mokėjimo Ciklas

Norint sužinoti, kada reikėtų įsigyti akcijų, jog gautumėte mokamus dividendus, verta perprasti dividendų mokėjimo ciklą, kurį sudaro šios keturios tarpusavyje susijusios datos:

  • Deklaracijos diena (angl. Declaration date)

    Ciklo pradžia ir svarbi data investuotojams, nes įmonės direktorių taryba praneša, jog planuoja išmokėti dividendus. Direktorių taryba taip pat nusprendžia, kiek bus mokama dividendų ir nustato kitas svarbias datas mums, investuotojams.

    • Dividendų ex-diena (angl. Ex-dividend date arba ex-date)

        Turbūt pati aktualiausia diena investuotojams, į kurią reikia atkreipti dėmesį. Jei nusipirkote akcijų per šią dieną arba po jos, jūs negausite dividendų išmokos. Kad gautumėte dividendus, būtina akcijas įsigyti iki dividendų ex-dienos, kad per įrašymo dieną (angl. record date) būtumėte įtraukti į investuotojų, turinčių teisę į dividendus, sąrašą. Dažniausiai tai užtrunka 1 arba 2 darbo dienas, neįskaitant savaitgalių ar švenčių. Tad norint per dividendų ex-dieną jau būti sąraše, reikėtų akcijų pirkimą atlikti iš anksto. Mūsų nuomone, verta rinktis saugesnį variantą, paliekant bent dviejų dienų tarpą.

        ⚠️ Tačiau yra išimčių. Jei dividendai sudaro 25% ar daugiau akcijų vertės, taikomos skirtingos taisyklės [šaltinis]. Tokiu atveju ex-diena yra pastumiama į pirmą darbo dieną po mokėjimo datos (angl. payment date).

        ⚠️ Taip pat verta paminėti, kad norint parduoti akcijas vis dar gaunant numatytus dividendus, reikia jas parduoti per ex-dieną arba vėliau.

        • Įrašymo diena (angl*. Record date*)

        Šią dieną įmonė surenka informaciją apie akcijų turėtojus. Investuotojas turi būti įtrauktas į šiuos sąrašus, kad gautų dividendus. Įrašymo diena dažniausiai (tačiau ne visada) būna diena po dividenų ex-dienos. Ex-diena ir įrašymo dienos kartais maišomos – pagrindinis jų skirtumas yra tai, kad įrašymo dieną nustato įmonė, o dividenų ex-dieną nustato birža.

        • Mokėjimo diena (angl. Payment date)

        Tai diena, kai gausite išmokamus dividendus. Mokėjimo diena gali būti nuo kelių savaičių iki mėnesio po dividendų ex-dienos. Kad gautumėte dividendus, turite nusipirkti įmonės akcijų prieš ex-dieną ir spėti patekti į akcijų turėtojų sąrašą.

        ❗ Žiūrint į šias datas gali pasirodyti patrauklu įsigyti akcijų kelioms dienoms dividendų išmokai gauti ir jas parduoti po dividenų ex-dienos. Tačiau, „ex-dividend“ data visada juntama biržoje ir dažniausiai numuša akcijų kainą, kuri paprastai sumažėja maždaug tokia suma, kokią sudaro dividendai.

        🔎 Paimkime praktinį pavydį:

        Įsivaizduokime, jog investuojame į dividendines akcijas, su šiomis nustatytomis datomis:

        • Spalio 1 – deklaracijos diena
        • Spalio 15 – dividendų ex-diena
        • Spalio 16 – įrašymo diena
        • Spalio 30 – mokėjimo diena

        Naudojant 2 dienų taisyklę, jūs turėtumėte nusipirkti akcijų Spalio 13 dieną arba anksčiau, kad gautumėte dividendus. Pardavę savo akcijas Spalio 15d. ar vėliau jūs vis tiek gausite jau numatytus dividendus. Tačiau, jei nusipirkote akcijų Spalio 15d. arba vėliau, šį kartą dividendų negausite.

        🔎 Kur rasti informaciją apie dividendų mokėjimo datas?

        Norint sužinoti dividendų mokėjimo datas, galima greitai atlikti „Google“ paiešką. Tarkime, kad norime įsigyti „Coca Cola“ akcijų, kurios šiuo metu moka 2,83 % dividendų. Įvedus „Coca Cola dividend“ į paieškos sistemą, rasime keletą brokerių nuorodų, kuriuose pateikiama ši informacija. Šiam pavyzdžiui pasirinkime svetainę „nasdaq.com“, kurioje galima pamatyti lentelę su naujausia informacija apie dividendus:

        Matome, jog ateinanti „ex-dividend“ diena, iki kurios reikia įsigyti akcijų norint gauti dividendų šiame cikle, yra Rugsėjo 13 d., o mokėjimas bus atliktas Spalio 1 d.

        🏁 Išvados

        Perprasti dividendų mokėjimo ciklą ir pagrindines su juo susijusias datas yra labai svarbu investuotojams, siekiantiems gauti dividendus. Žinant deklaracijos, dividendų ex-dieną, įrašymo ir mokėjimo datas, galite iš anksto planuoti savo investicijas, užtikrinant, kad gausite numatytas išmokas. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į „ex-dividend“ dieną, nes būtent iki šios datos reikia įsigyti įmonės akcijų, kad gautumėte artimiausią dividendų išmoką. Atlikus paprastą paiešką internete, galima lengvai rasti reikalingą informaciją apie konkrečios įmonės dividendų mokėjimo datas ir dividendų dydį.